שאלות נפוצות

  1. שאלה: האם וכיצד ניתן לבטל הסכם ממון בין בני זוג לאחר שנחתם ואושר?
    תשובה: התשובה היא כן. יש לזכור, כי הסכם ממון הוא חוזה לכל דבר ועניין, ולכן וניתן לבטל את ההסכם מכוח עילות הביטול המנויות בחוק החוזים. אך יש לשים לב איפה נפל הפגם האם בהסכם עצמו, או באופן אישורו של ההסכם, וכו'.
  2. שאלה: האם ניתן לפתוח הסכם ממון לאחר שנחתם, או שצריכים לערוך הסכם חדש?
    תשובה: גם לאחר שחותמים על הסכם ממון ניתן לאחר-מכן להכניס בו שינויים או תיקונים, אך במידה ומדובר בבני זוג נשואים יש להגיש לבית המשפט לענייני משפחה, או לבית דין הרבני. אם מדובר בבני זוג יהודים בקשה מתאימה לאישור השינויים ובני הזוג צריכים לחתום על השינויים. לחילופין, ניתן גם לערוך הסכם ממון חדש אשר מבטל את ההסכם הישן.
  3. שאלה: אצל מי ניתן לאשר הסכם ממון?
    תשובה: הסכם ממון שנערך לפני הנישואין ניתן לאשרו אצל נוטריון, אך כאשר מאשרים בפני נוטריון חשוב לשים לב שההסכם נוגע אך ורק ביחסים הממונים שבין בני הזוג ואין בו הוראות הנוגעות לילדים משמורת ומזונות. הסכם ממון שנערך לאחר הנישואים ניתן לאשר בפני בית המשפט לענייני משפחה, או בפני בית דין דתי.
  4. שאלה: בבעלותי דירה שבה אני וחברתי מתגוררים בה מזה 5 שנים. אנו מתכננים להינשא בקרוב וברצוני להגן על הדירה. האם כדאי לי לערוך הסכם ממון? ומה יקרה במידה ולא ערכנו הסכם?
    תשובה: בנסיבות המקרה, מומלץ מאוד לערוך הסכם ממון ובכך להגן על דירתך ולקבוע בהסכם הוראה שדירה זו היא רכוש נפרד המוחרג מכל שיתוף ביניכם, ואינה ברת-איזון במקרה של פרידה או פטירה חו"ח. רק על-ידי עריכת הסכם ממון מקצועי, ברור ומדויק תוכל להגן על דירתך (ולרבות מכירתה ומקרה של קניית דירה חלופית, וכו') ולמנוע סיכונים בעתיד.
  5. שאלה: יש בבעלותי דירה שקיבלתי במתנה מהורי. אני ובן זוגי מתכננים להינשא ולשכור דירה יחד. האם עלי לערוך הסכם ממון על מנת להגן על דירה?
    תשובה: בהתאם לחוק יחסי ממון, נכס המגיע עם אחד מהצדדים ערב הנישואים לבן הזוג השני אין כלל ועיקר זכויות בו. במקרה שאין שיתוף או השבחה כלשהי בנכס. הבעיה מתחילה כאשר "מערבבים" נכסים, או כסף. אם ברצונך להיות שקטה יש לערוך הסכם ממון ולציין באופן חד משמעי את הסכמת הצדדים לגבי הנכס ששייך רק לאחד מהצדדים.
  6. שאלה: אני ובן זוגי מאורסים, לבן זוגי יש נכסים ולי אין, הוריו לוחצים עליו לחתום על הסכם ממון ואני חוששת. מה עלי לעשות?
    תשובה: הסכם ממון נערך באופן ספציפי ופרטני בהתאם לרצונות של שני הצדדים, ובמידה ובן זוגך מעוניין להחתים אותך על הסכם ממון ההמלצה שלנו היא, בטרם החתימה על ההסכם, לקחת עו"ד מטעמך אשר יגן על האינטרסים שלך בהסכם ויבחן את סבירותו.
  7. שאלה: האם כדאי לערוך הסכם ממון גם כאשר בני הזוג מגיעים ללא רכוש?
    תשובה: עריכת הסכם ממון נותנת בטחון עתידי. מאחר והדברים ידועים מראש, להסכם ממון הרבה יתרונות. לכן, מומלץ בכל מקרה לערוך הסכם ממון גם כאשר אין הרבה רכוש מאחר וברבות השנים בני הזוג צוברים נכסי, מקבלים ירושות, מתנות וכו'. הסכם ממון נכון צופה פני עתיד ומתייחס גם לרכוש העתידי ונועד להגן ולהסדיר את זכויות שני בני הזוג.
  8. שאלה: אני ובן זוגי עומדים להתחתן. עבור שנינו מדובר בנישואין שניים ולשנינו יש ילדים. סיכמנו בינינו כי תהיה הפרדה רכושית. האם בכל זאת עלינו לחתום על הסכם ממון?
    תשובה: בפרק ב' קיימת חשיבות מאד גדולה לעריכת הסכם ממון ובפרט כאשר יש ילדים מנישואים קודמים. שני הצדדים מגיעים עם נכסים ועשוי להיות מתח בין בת הזוג החדשה לבין הילדים בכל הקשור לנכסים של בן הזוג. מומלץ בכל מקרה לערוך הסכם ממון, כי לא ניתן לדעת מה יוליד יום ועל מנת למנוע מחלוקות בעתיד עדיף ליישב את הדברים ולגבות את ההסכמות בהסכם ממון מפורט ומדויק מראש.
  9. שאלה: האם הסכם ממון אשר אומת אצל נוטריון והסכם ממון שאושר בבית משפט שווים מבחינת החוזק?
    תשובה: כן. אימות הסכם ממון לפני נישואין אצל נוטריון ואישור הסכם ממון בבית משפט לענייני משפחה שקיבל תוקף של פסק דין בעלי אותו התוקף.
  10. שאלה: האם ניתן לכלול בהסכם ממון נושאים כמו משמורת ילדים ומזונות?
    תשובה: מאחר ומדובר בילדים שטרם נולדו קשה לקבוע לגביהם קביעות וקשה להעריך את ההוצאות. ניתן באופן כללי להתייחס בהסכם לילדים אך לא ניתן לרדת לפרטים.
    גם במקרים ובהם בית המשפט או בית הדין יאשר הסכם ממון הנוגע להסדרים לענייני מזונות ומשמורת של ילדים שטרם נולדו, הרי שיאשרו הסדרים אלו, אך ורק לאחר הצהרת הצדדים, לפיה ידוע להם ומובן להם, כי הילדים לא קשורים וכבולים בתנאי ההסכם.